Beveiligingscamera aanmelden bij Politiedatabank

Vandaag de dag zie je het steeds vaker voorbij komen, de politie verricht een onderzoek in je buurt en vraagt naar beelden van beveiligingscamera's of een slimme deurbel in de buurt. Misschien heeft jouw beveiligingscamera of slimme deurbel wel beelden gemaakt van een incident die voor de politie heel waardevol kunnen zijn. Wist je dat je het de politie gemakkelijker kunt maken om misdaad op te sporen door bij voorbaat toegang te geven tot jouw camerabeelden om het huis? Je kunt je hiervoor vrijwillig aanmelden bij de politiedatabank ‘Camera in Beeld’.

 

Inmiddels zijn er al meer dan 300.000 beveiligingscamera’s aangemeld. De politie zou vooral te spreken zijn over deurbellen met een videocamera, maar natuurlijk zijn ook andere beveiligingscamera's een welkome aanvulling. We nemen in deze blog met je door wat het precies inhoudt.

 

Beveiligingscamera's rond je huis

Vroeger was het aanschaffen van beveiligingscamera’s vooral iets voor bedrijven, omdat de camera’s toen een stuk duurder waren. Tegenwoordig hebben we door alle smarthome gadgets een meer laagdrempelige en goedkopere manier om de boel rondom ons huis in de gaten te houden. Je kunt waardevolle informatie vastleggen op een beveiligingscamera. Niet alleen iemand's gezicht, maar wanneer je een beveiligingscamera buiten hebt hangen, bijvoorbeeld ook iemand's vluchtroute nadat hij/zij ergens anders een overtreding heeft begaan.

 

De politie heeft er baat bij om dit soort beelden zo snel mogelijk in bezit te hebben. Daarom is het goed als ze toestemming hebben om jouw beelden op te vragen wanneer het nodig is. Je kunt de politie hiervoor toestemming geven middels het initiatief ‘Camera in Beeld’.

 

Wat is 'Camera in Beeld'?

Camera in Beeld is een systeem van de politie waar burgers en bedrijven vrijwillig hun beveiligingscamera kunnen aanmelden. Dankzij het delen van deze informatie weet de politie per straat welke beveiligingscamera’s beschikbaar zijn. Als er dan een misdrijf is gepleegd waarbij camerabeelden kunnen helpen om de daders op te sporen, kan de politie die beelden gericht opvragen bij jou als eigenaar van de beveiligingscamera.

 

Je helpt dus indirect met een opsporingsonderzoek. Veel mensen denken dat de politie dan live gaat meekijken met je camera, of dat ze een soort rechtstreekse verbinding heeft met jouw camera, maar dat is niet het geval. Hierin dient de politie zich namelijk ook te houden aan de regels over wat je mag filmen met een beveiligingscamera. Wel weet de politie door het aanmelden dat jouw camera kan worden ingezet als er iets is voorgevallen en dat ze dus bij jou kunnen vragen om bepaalde camerabeelden.

 

Meer informatie over de politiedatabank en hoe je je kunt aanmelden vind je op de website van Camera in Beeld.